Antena 3 CNN Economic Auto Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză

Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză

Atunci când utilizează un aparat radar, polițiștii trebuie să respecte mai multe prevederi legale. Foarte mulți șoferi au contestat amenda pentru viteză, susținând că radarul era poziționat pe contrasens.

Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză
Sursa foto: Getty Images I Evgen_Prozhyrko
de Ştefan Petrică    |    02 Mai 2024   •   12:00

Șoferii care consideră că au primit o amendă de circulație nejustificată sau că sancțiunea este excesivă, au dreptul să facă o contestație.

Procesul verbal de constatare a unei sancțiuni de circulație poate fi anulat dacă se descoperă încălcări de procedură.

Principalele sancțiuni contestabile de către șoferi includ avertismentul, amenda contravențională și prestarea de activități în folosul comunității.

Legea prevede că pentru aceeași abatere poate fi aplicată o singură sancțiune contravențională principală și una sau mai multe sancțiuni complementare.

În ceea ce privește conținutul procesului-verbal de contravenție, acesta trebuie să includă informații precum data și locul întocmirii, datele de identificare ale agentului constatator și ale contravenientului, descrierea detaliată a faptei contravenționale, menționarea actului normativ și a altor detalii relevante.

Dreptul de a face obiecțiuni legate de conținutul actului de constatare trebuie adus la cunoștința contravenientului. Contestarea poate suspenda executarea sancțiunii până la soluționarea cauzei.

Unde se depune contestația de amendă auto

Potrivit articolului nr. 32 din OG nr. 2/2001, contestația suspendă executarea până în momentul soluționării cauzei.

Instanța competentă pentru contestația unei amenzi auto este judecătoria pe raza căreia a fost săvârșită contravenția. Contestația trebuie depusă în termen de 15 zile de la notificare.

În cazul legalității procesului-verbal, se pot contesta lipsa sau greșelile informațiilor. În ceea ce privește temeinicia faptelor, contestatorul trebuie să arate că descrierea din procesul-verbal este incorectă sau că aprecierea faptelor a fost exagerată.

Este legal ca poliția să te înregistreze cu radarul de pe contrasens?

În prezent, Poliția Rutieră utilizează diverse sisteme de măsurare a vitezei, inclusiv radare fixe și pistoale radar.

Acestea sunt folosite conform reglementărilor legale, iar limitele și procedurile pentru utilizarea lor sunt stabilite de lege.

Radarele pot înregistra viteza mașinilor indiferent de direcția de deplasare, cu condiția ca numărul de înmatriculare să fie vizibil.

Există însă situații în care poliția nu poate măsura viteza mașinilor de pe contrasens, cum ar fi pe autostradă, din cauza separatoarelor de sens.

Pistolul radar are o capacitate limitată de măsurare a vitezei și nu poate înregistra viteze peste 320 km/h. Distanța maximă de la care poate înregistra viteza este de 1.2 kilometri, potrivit Pro Motor.

×
Subiecte în articol: radar fix Politie şoferi
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close